TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00027 ABTV- Smartgrid – Várpalota város hivatalos oldala
12386
post-template-default,single,single-post,postid-12386,single-format-standard,qode-core-1.1.1,suprema-ver-1.6,qodef-smooth-scroll,qodef-preloading-effect,qodef-mimic-ajax,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-animate-height,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00027 ABTV- Smartgrid

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00027 ABTV- Smartgrid

ABTV- Smartgrid

Kedvezményezett: Ajka Város Önkormányzata

Konzorciumi partner: Balatonfüred Város Önkormányzata, Tapolca Város Önkormányzata Várpalota Város Önkormányzata

Pályázati azonosító  TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1-2022-00027
Támogatás összege 179 097 584 Ft
támogatás mértéke 100%
A projekt megvalósításának kezdete 2022.07.01.
A projekt fizikai befejezésének határideje 2024.12.30.


Aláírásra került az ABTV-SMARTGRID projekt Támogatási Szerződése. A projekt keretében Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota Város Önkormányzata sikeresen pályázott okos városi energetikai megoldások kialakítására.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretén belül TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VE1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése tárgyú felhívást keretében a projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 179,10 millió Ft vissza nem térítendő támogatás támogatást nyert el.

4 megyei önkormányzat (Ajka, Balatonfüred, Tapolca, Várpalota) összefogásával valósul meg konzorciumi formában. A beruházás egy hosszú távú átgondolt önkormányzatokon átívelő fejlesztés első lépéseként valósul meg.

Az önkormányzatok célja az, hogy minél rövidebb időn belül karbon semlegessé váljanak úgy, hogy közben csökkennek az energetikai költségek. A nemzetek által vállalt klímavédelmi célokat az országok csak akkor tudják teljesíteni, ha a közigazgatás minden szintjén megvizsgálják azt, hogy hogyan tudnak klímasemlegessé válni. Ennek az elérése új beruházásokat igényel országos, megyei és városi szinten is.

A pályázat műszaki tartalma a 4 város korábban elkészített SECAP-dokumentumára támaszkodik, amely részletesen tartalmazza a települések energiaigényét és karbonlábnyomát is.

Az emelkedő energiaárak és települési szinten vállalt klímavédelmi célok teljesítése miatt minden település meg fogja vizsgálni azt, hogy hogyan tudná megtermelni azt a villamos energiát, amelyet felhasznál; hogyan tudja csökkenteni az energia felhasználását.

Cél „Smart Grid” hálózatok kialakítása. Ennek első lépéseként okos mérők kerülnek kihelyezésre több intézményhez, melyek segítségével minden fogyasztó pillanatnyi vételezése/betáplálása mérhető, és azokat össze lehet fogni egyetlen virtuális fogyasztóvá.

A fejlesztés keretében az alábbi beruházásokat tervezzük:

– Új HMKE naperőművek létesítése azokra az önkormányzati épületekre, ahova HMKE gazdaságosan telepíthető.

– Távolról való vezérlést is támogató smart mérők telepítése a villamos energia vételezés/betáplálás mérésére.

– Egy energiahatékonyságot és energia megtakarítást támogató szakértői rendszer kialakítása.

A pályázat megvalósulásával az önkormányzatok csökkenteni tudják a villamosenergia költségeiket, miközben csökkentették a szén-dioxid kibocsátást is. A projekt megvalósulása esetén egy olyan rendszer lesz az önkormányzatok kezében, amelynek a segítségével monitorozhatják a villamosenergia termelésüket és felhasználásukat.

Összefoglalva a projekt célja városokon átnyúló szinten megvalósítani azt, amelyet az ENSZ 1987-ben globális szinten fogalmazott meg: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg. A támogatás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

További információ kérhető:
Várpalota Város Önkormányzata
varpalota@varpalota.hu